Цей небезпечний борщівник

Цей небезпечний борщівник

 

         Борщівник Сосновського – отруйна багаторічна рослина, добре пристосована до виживання, що походить з Кавказу, як кормова культура. В Україні борщівник вважається карантинною рослиною, росте по всій території: на лугах, вздовж берегів річок і доріг полів, лісосмуг, на добре освітлених та вологих грунтах. Рослина не має природних ворогів, тому напрочуд швидко освоює вільні території.

         Стебло у борщівника Сосновського прямостояче, ребристе, висотою до 3-4 метрів, в діаметрі 3-5 см. Листя черешкові , великі (довжиною до 50-60 см) трійчасто або перисто розділені, зверху зелені, знизу сіруваті. Квітки двостатеві, біло-зелені, зібрані у великі, до 40-50 см в діаметрі зонтики. Вся рослина вкрита жорсткими волосками і схожа на гігантський кріп.

         Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки – фурокумарини, при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, але під дією ультрафіолетого (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету у сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника приводить до опіків 1-2 та навіть 3 ступенів. Опіки в перші дні схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця ураження важко гояться, залишаючи пігментні пятна, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

         Також сік борщівника Сосновського при відсутності фотоактивації може проявляти геннотоксичну активність, рівень мутагенного ефекту класифікується, як сильний, а ступінь мутагенного ефекту прямо пропорційний його дозі потрапляння в організм людини.

         Отруйним у рослин є не лише листя та стебла, але і пилок. Надмірне його вдихання може призвести до набряку гортані та задухи, а при потраплянні в очі може призвести до втрати зору. Головними ознаками отруєння борщівником є головний біль, запаморочення, нудота, блювання, підвищення температури.

         Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною або паперовою серветкою і прикрити цю ділянку одягом або пов’язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води з додаванням невеликої кількості соди, мила або піною для вмивання. У такому розчині кумарин та його похідні і ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше видаляються з шкіри. Потім уражене місце доцільно змастити будь яким засобом від опіків і виключити вплив сонячних променів не менше, ніж протягом 2 діб.

         Якщо опіки отримали маленькі діти або коли на тілі утворилися великі пухирі, то слід обов’язково звернутися по допомогу до лікаря. Пухирі ні в якому разі проколювати не можна, бо коли в рану потрапить інфекція, рана загоюватиметься довше і гірше. Для уникнення алергічної реакції, рекомендується прийняти антигістамінний засіб, а при необхідності знеболююче.

         Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом, необхідно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізання товстих коренів на глибині 10-15 см, випасання худоби. Найефективніший спосіб боротьби з борщівником є хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробки гербіцидом суцільної дії, наприклад раундапом.

         При знищенні борщівника потрібно одягнути одяг, який максимально захищає шкіру, взуття повинно бути закритого типу, також необхідно користуватися захисними окулярами, рукавичками та маскою для обличчя. Після знищення рослин необхідно зняти одяг та рукавички, вивернувши їх назовні, випрати у пральній машині, ретельно вимити руки та обличчя з милом.

         Якщо ж упустити момент і рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня по вересень) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

         Згідно з ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Земельного комплексу України – утримання територій в належному стані, в тому числі знищення борщівника, є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується борщівник, його знищення.

         Бережіть своє здоров’я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!