Як вберегтися від спеки та її наслідків

Як вберегтися від спеки та її наслідків

В Україну прийшла аномальна спека та стовпчики термометра різко підскочили до 34-35 град.

Отож, розповімо вам як вберегтися від спеки аби не отримати сонячний удар.

Довготривале перебування на сонці може бути небезпечним. Надмірне тепло може спричинити зневоднення, яке призведе до:

теплових спазмів;

теплового або сонячного удару.

Що СЛІД одягати коли надворі неймовірна спека

Одягайтесь правильно:

Вільна біла лляна сорочка. Темний одяг поглинає більше тепла, а тісний одяг не дозволяє випаровуватись поту (природній системі охолодження вашого тіла). Бавовна - це ще одна непогана тканина, яку варто носити під час спеки. Обирайте світлі тони, а не темні, якщо ви хочете зберегти прохолоду.

Сонцезахисний одяг. Є різниця між типом одягу, який просто зберігає прохолоду у спеку та типом одягу, що захищає від ультрафіолетових (УФ) променів. Якщо ви хочете захиститись від сонця, оберіть темні чи яскраві кольори замість білого чи пастельних, адже вони поглинають більше тепла, що перешкоджає проникненню променів на шкіру. Щільна тканина або синтетичні волокна (поліестер і віскоза) забезпечують більший захист від сонця, ніж нещільно зітканий одяг. У сонцезахисній тканині використовуються спеціальні барвники та хімічні речовини, що блокують шкідливі ультрафіолетові промені.

Сонцезахисні окуляри. Вони запобігають опікам рогівки від ультрафіолетового проміння. Згідно із даними Американської академії офтальмології, слід обирати такі сонцезахисні окуляри, що блокують від 99 до 100% променів.

Головні убори. Капелюх - це розумний і практичний вибір літньої моди. Одягнувши капелюх, ви зможете запобігти потраплянню ультрафіолетових променів на чутливі ділянки обличчя і позбавите шкіру від зморшок.

Якщо ви перебуваєте на відкритому повітрі, користуйтесь сонцезахисним кремом із фактором захисту від сонця (SPF) не менше 30.

Користуйтесь бальзамом для губ. Так само як сонцезахисний крем захищає вашу шкіру, бальзам для губ із захистом SPF блокує сонце і зберігає вологу для ваших губ.

Пийте воду протягом дня. Не чекайте, поки ви захочете пити! Пийте воду протягом дня, аби запобігти зневодненню або перевтомі.

Обирайте сік без цукру. Повністю натуральний сік без додавання цукру не тільки забезпечує зволоження, але й також містить важливі поживні речовини, що допоможуть залишатися активними і поживними у спеку. Вітамін С є лише одним із них. Перевіряйте етикетку на пляшці соку та переконайтеся, що там написано «100% сік без додавання цукру».

Намагайтеся не вживати алкоголь, адже він тільки більше вас зневоднить.

Як і алкоголь, кофеїн має репутацію зневоднюючого засобу. Однак кофеїн слід вживати в помірних кількостях навіть у спеку.

Їжа також може допомогти вам зберігати прохолоду. Спробуйте скоригувати свій раціон, включивши до нього свіжі продукти, фрукти та овочі (вони легко засвоюються і часто містять багато води - кавун, полуниця, помідори, кокосова вода), салати та інші страви.

Споживайте більше гострої їжі. Вона спричиняє виділення поту і він охолодить ваше тіло.

Пам'ятайте, що споживання надто великої кількості солі збільшує ризик зневоднення.

Якщо ви їсте м'ясо, влітку обирайте нежирні варіанти (наприклад, курячі грудки).

Уникайте перебування надворі під час пікових сонячних годин (між 10:00 та 14:00). Це найкращий час, щоб зайти всередину, поїсти, попити, дати тілу охолонути і, можливо, навіть подрімати.

Якщо це небезпечно, залишайтеся всередині з увімкненим кондиціонером або вентилятором. Якщо ж вам потрібно перебувати на вулиці, перебувайте в затінку.