Холера! Як уберегтись від захворювання.

Холера! Як уберегтись від захворювання.

 

           Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування холера може призвести до смерті. Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

          На теперішній час у світі триває сьома пандемія холери. Це інфекційне захворювання залишається глобальною загрозою для громадського здоров’я.

           За даними ВООЗ неблагополуччя з холери відзначається у більше ніж 50 країнах світу, де хворіє 1,3-4,0 млн. людей та в 21-143 тисяч осіб захворювання закінчується летально. В Україні останній спалах холери зареєстровано в 2011 році у Маріуполі Донецької області (33 хворих, 24 носії холерного вібріону), наразі захворюваність холерою в Україні не реєструється. Останній випадок захворюваності був зареєстрований в Херсонській області у 2018 році, останній випадок в Сумській області (завізний із Індії) - в 2007 році.

          Враховуючи підвищення температури повітря в даний час, проведення бойових дій на території області, які можуть привести до погіршення якості питної води та не належного дотримання санітарних норм через окупацію територій, не виключається можливість виникнення окремих випадків або спалахів інфекційних хвороб, зокрема – холери.

          Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців.

          Інкубаційний період (період між попаданням в організм заражених харчових продуктів або води і появи перших клінічних симптомів) у хворого складає від кількох годин до п’яти діб, в середньому 1-2 дні.

           Холера вражає, як дітей так і дорослих.

Симптоми холери:

-  частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок – згущення крові та зневоднення;

- м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;

- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

- наявність холодної шкіри (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

- задишка, різка слабкість.

Під час появи навіть одного з цих симптомів, необхідно негайно звернутися до лікаря.

           У багатьох людей може і не бути ніяких симптомів захворювання, хоча в продовж 1-10 днів після інфікування в їх фекаліях є присутніми бактерії, які поступаючи назад в довкілля становлять потенційний ризик для інших людей та розповсюдження захворювання. Отже, слід пам’ятати і про дуже небезпечне при цьому захворюванні так зване носійства холерного вібріону, (за даними фахівців ВООЗ на одного явно хворого холерою може приходитись 10-100 безсимптомних носіїв). 

          Державна установа «Сумський ОЦКПХ МОЗ» здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери навколишнього середовища, в т.ч. у воді відкритих водойм в місцях масового відпочинку населення. Лабораторний моніторинг проб довкілля проводиться з червня по жовтень щорічно. Токсигенні холерні штами в навколишньому середовищі не виділялись.

           Щоб уникнути захворювання на холеру необхідно :

-         дотримуватись правил особистої гігієни;

-         вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої;

-         для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід, тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел;

-         не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;

-         запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, так як вони можуть механічним шляхом переносити збудників інфекційних хвороб;

-         уникати відпочинку у невстановлених місцях;

-         під час купання у відкритих водоймищах намагатись не заковтувати воду;

-         не купувати на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються;

-         уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.

         Особам, що виїжджають у країни, в яких не благополучна епідемічна ситуація з холери, необхідно особливо слідкувати за дотриманнях цих правил. Якщо протягом п’яти днів після повернення з таких країн у людини виникли прояви шлунково-кишкових розладів, необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря. Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.