Воша маленька, а проблема велика.

             Воша маленька, а  проблема велика.

 

      Враженість педикульозом населення м. Суми знаходиться на перших місцях по Україні.  Цей показник  становить 188,1 на 100 тис. населення за 2020 рік при показнику враження населення Сумської області 68,0 на 100 тис. населення, а загальнодержавному 13,9. Цифри вражають: населення м. Суми у 10 разів частіше хворіє на педикульоз. У близько 70% від виявлених випадків вражені діти віком до 18 років. І це проблема не тільки самих дітей, а і їх батьків.

         Дитина, вражена педикульозом, зовсім безпідставно, стає в центрі розмов та насмішок зі сторони друзів та ровесників. Така психологічна травма важко переноситься дітьми.

         Часто тема педикульозу  обговорюється з відтінком сорому та неприязні, без розуміння проблеми.

           Як же людина заражається вошима?

Поки на Землі є хоч одна пара вошей, їх рід не перерветься. Розмножуються воші дуже інтенсивно. Одна самиця воші за один місяць життя наносить близько 150 яєць ( кожного дня близько 4 яєць), які в свою чергу   проходять певні стадії розвитку (яйце, личинка і статевозріла воша). Причому всі стадії розвитку проходять швидко 7-10 днів з моменту накладення. Саме такій плодючості та витримці і вмінню пристосовуватись до умов воша набула такого розповсюдження серед населення.

          Традиційно склалось, що розповсюдження вошей зв’язують з війнами, низьким матеріальним рівнем життя, міграцією населення, погіршенням соціально-побутових умов населення. Загрозу люди відчувають і від соціально-неадаптованих осіб, які ведуть неосідлий спосіб життя. Але це не так. І благополучних людей воші не залишають в спокої.

         Даже охайні люди можуть привезти цих комах з відрядження, мандрівки, подорожі та інше, а діти можуть заразитись під час активного відпочинку в літній період при тісному спілкуванні з друзями, ровесниками.

Батьки в повному спокої відправляють своїх чад на літній відпочинок, а потім збирають “ врожай”, нерідко і самі заражаються при контакті зі своїми дітьми.

         Шановні батьки!  Відправляючи свою дитину за новими враженнями попередьте про виконання та дотримання правил особистої гігієни з метою недопущення враження вошима. А після перебування у місцях з великою скупченістю населення, після активного відпочинку обов’язково потрібно переглянути волосся на предмет виявлення вошей в будь-якій стадії розвитку.

         Зараження відбувається або безпосередньо від завошивленої особи або через речі завошивленої особи.

           При виявленні вошей чи яєць вошей в будь-якій стадії розвитку, необхідно провести комплекс заходів:

-         обробка педикулоцидами;

 - механічна санітарна обробка ( видалення яєць вошей проводиться тільки стягуючи руками з кожної волосини);

-                     дезінфекція постільних та носильних речей завошивленої особи

(кип’ятіння, прасування чи обробка високою температурою камерним способом ;

- дезінсекція приміщення, де знаходилась завошивлена особа.

 

        У разі виявлення ознак наявності вошей необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря або до відділення дезінфектології  ДУ “Сумський обласний  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України” для проведення протипедикульозних та профілактичних заходів.

Адреса: м. Суми, вул.. Троїцька , 57;  тел. 25 - 01 – 63.

 

Пам’ятайте! 

Воші – розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань.

Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню педикульозу.

   

Бажаю всім міцного здоров’я.