Небезпека поряд — комарі !

Небезпека поряд — комарі !

Комарі - переносники збудників багатьох інфекційних і паразитарних хвороб небезпечних для людини!

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, комарі щорічно призводять до мільйонів смертей, адже виступають переносниками різних захворювань, зокрема, малярії, жовтої гарячки, лихоманку денге, деяких енцефалітів тощо.

Малярія, жовта лихоманка, лихоманка Зика, лихоманка Західного Нілу, дірофіляріоз, туляремія - це далеко не повний список захворювань, що передаються комарами.

Особливої уваги, потребує санітарно-освітня робота, щодо профілактики трансмісивних захворювань, безпосередньо стосується громадян, які планують відвідування країн ближнього або далекого зарубіжжя.

Для Сумської області актуальним залишається трансмісивне захворювання — дирофіляріоз.

Дирофіляріоз (лат. Dirofilariasis)— зоонозний гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами, в багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

Зараження людини дирофіляріозом найчастіше відбувається під час активності основних переносників інвазії - комарів, але воно може статися навіть в зимовий період в будинках з підтопленими підвалами, де є комарі. В тілі переносника, в залежності від температури зовнішнього середовища, мікрофілярії розвиваються протягом 10-21 дня. Від моменту укусу людини зараженим комаром до перших проявив захворювання (підшкірна пухлина, відчуття повзання під шкірою, свербіж, біль та ін.) проходить від 1 місяця до 2-х років. Дорослі гельмінти локалізуються підшкірою або слизовою оболонкою на любій частині тіла, найчастіше - в органах зору (повіки, очне яблуко, кон’юнктива).  Якщо ж така пухлина виникає під шкірою кінцівок або тулуба, то хворий помічає її не одразу і звертається до лікарів навіть через рік після зараження. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що проявляється в пересуванні чи ущільненні «пухлини» під шкірою. Іншими симптомами захворювання можуть бути головний біль, нудота, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці локалізації. Лікування дирофіляріозу відбувається шляхом хірургічного видалення гельмінта.

З метою запобігання таких захворювань, важливо дотримуватися заходів неспецифічної профілактики:  використовувати репеленти, москітні сітки, електрофумігатори.

Найбільш популярні засоби, які відлякують і призводять до загибелі комарів - репеленти та інсектициди.

При використанні репелентів необхідно дотримуватися заходів безпеки: не наносити їх на ушкоджену шкіру, не допускати потрапляння на слизові оболонки очей, губ, носа. При появі подразнення шкіри репеленти обов»язково необхідно змити водою.

При використанні всіх засобів необхідно ретельно вивчити інструкції щодо їх застосування!