ВОШІ ! ПОЗБАВЛЕННЯ ВІД НЕПРОХАНИХ ГОСТЕЙ.

ВОШІ !

ПОЗБАВЛЕННЯ ВІД НЕПРОХАНИХ ГОСТЕЙ.

 

     Протягом останніх років ураженість педикульозом населення міста Суми тримається на доволі високому рівні, не виключенням став і 2021 рік .

      Інфестація головними вошами у людей можливе прямим (через безпосередній контакт завошивленої людини зі здоровою) чи опосередкованим шляхом (через різноманітні особисті речі, в тому числі гребні, щітки, постіль) . Загальною причиною є збільшення її неохайності, що в першу чергу стосується стилю зачісок та довжини волосся.

 Означені особливості також сприяють швидкому розповсюдженню педикульозу в різних організованих колективах, під час занять спортом, в місцям тривалого скупчення та частої зміни людей, наприклад під час подорожей, мандрівок та інше.

 

     В цілях недопущення враженості радимо після повернення з подорожей, відряджень та інших перебуваннях в місцях скупченості населення обов’язково провести огляд на наявність педикульозу з прочісуванням голови густим гребінцем.

  При виявленні вошей чи яєць вошей в будь-якій стадії розвитку, провести комплекс заходів:

- санітарна обробка педикулоцидами, які можна придбати  в аптечній мережі ( 20% бензил- бензоат, “ Паранікс”, “ Хігія”, “Делацет”, “Пермін”, “ Перметрин”, “ Лавинал”, “ Пара-плюс”, “ Хедрінг”, “ Чемерична вода” та інші ) уважно вивчивши анотації до даного  препарату;

 - механічна санітарна обробка ( видалення яєць вошей проводиться тільки стягуючи руками з кожної волосини);

-         дезінфекція постільних та носильних речей завошивленої особи

( кип’ятіння, прасування чи обробка високою температурою камерним способом ;

- дезінсекція приміщення де знаходилась завошивлена особа.

 

        У разі виявлення ознак наявності вошей чи підозр, необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря в лікувально-профілактичний заклад, або до відділення дезінфектології  ДУ “ Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” для проведення протипедикульозних та профілактичних заходів.

Адреса: м. Суми, вул.. Троїцька , 57;  тел. (0542) 25 - 01 – 63.

 

Бажаємо всім міцного здоров’я.