Про йод, його властивості та профілактику йододефіцитних захворювань.

Про  йод,  його властивості та  профілактику йододефіцитних захворювань.

 

 

         Дуже важливо, щоб йод функціонував  в нашому організмі. Він відноситься до мікроелементів і активно впливає на обмін речовин, тісно пов’язаний з функцією щитовидної залози. Загалом йоду в людському організмі 25 мг. Близько половини цієї кількості зосереджено в щитовидній залозі і майже весь він у органічному стані. Щитовидна залоза може накопичувати йод , щоб забезпечити організм тиреоїдними гормонами .

 

         Найчутливіші до наявності цих гормонів клітина печінки. Тироксин потрібен для того, щоб печінка  відтворювала свої клітини. Без цього гормону існування печінки неможливе, а отже, людина втрачає надзвичайно важливий фільтр свого організму,  депо крові та місце кровотворних процесів.

         Тироксин регулює  обмін речовин, зокрема білку, підвищує засвоєння кальцію, фосфору, підвищує опірність організму до інфекцій, отрути. Недостатність тироксину спричиняє виникнення  ендемічного зобу у дорослих, а у дітей  затримує ріст, фізичний та психологічний розвиток. Вагітним жінкам, матерям, які годують немовлят груддю, маленьким дітям та підліткам особливо важливе достатнє споживання йоду. Адже недостача цього елементу може спричинити зміну у хромосомах, де закодований спадковий матеріал. Тому, вживаючи у належній кількості йод, ми турбуємось не тільки про своє здоров’я, а й про здоров’я своїх дітей.

                   Статистика говорить про те, що на Україні має місце ріст захворюваності ендемічним та спорадичним зобом  , зокрема і в дітей.

         В природі йод поширений майже скрізь, він є в усіх живих організмах, воді, мінеральних водах, мінералах, ґрунті. Існує певна закономірність вмісту йоду в атмосфері, воді і ґрунті. Найбільша його кількість сконцентрована в морській воді, повітрі та ґрунті приморських районів. В цих же районах – найбільший вміст йоду в рослинних продуктах – зернових, овочах, картоплі і фруктах, в продуктах тваринного походження – м’ясі, молоці, яйцях. Відносно багато йоду в м’ясі морських риб та морських водоростей, в риб’ячому жирі. На забезпеченість організму йодом великий вплив мають втрати йоду в харчових продуктах в процесі їх зберігання та кулінарної обробки. Так, наприклад, при кип’ятінні молока  втрачається 25% йоду,  при термічній обробці овочів втрачається 50% йоду.

         Вчені міжнародних медичних організацій, а також вчені України впевнені, що найдешевший та найефективніший метод профілактики йододифіцитних захворювань – це йодування харчової солі.

         Україна включена до програми ЮНІСЕФ та  Міжнародної Ради ВООЗ з контролю за йодною недостатністю. Ці організації підтримують напрямок загального йодування солі як найпростіший і випробуваний спосіб внесення йоду до раціону харчування.

         Міністерством охорони здоров’я розроблено проект Національної програми “Профілактика захворювань, пов’язаних з  йодною недостатністю”. Прийнято постанову Головного державного санітарного лікаря України “Про запровадження першочергових заходів подолання йодної недостатності у населення України” від 24.05.01 р. № 58, якою передбачалось, що на території України буде використовуватись тільки йодована сіль. З 01.01.2002 р. всім суб’єктам підприємницької діяльності незалежно від форм власності планувалося заборонити ввозити нейодовану сіль для споживання населення. На жаль постанова в повному обсязі не виконана Вдалося вжити невідкладних заходів щодо  забезпечення дошкільних, загальноосвітніх навчальних, оздоровчих та лікувально-профілактичних закладів, військовослужбовців йодованою сіллю. З ліквідацією санітарно-епідеміологічної служби, контроль за виконанням програми ліквідації йододефіциту в України послаблений.

         Населення нашої області міста щоденно вживає до 10 тонн харчової солі. Купити йодовану сіль вже сьогодні можна майже в усіх магазинах . Обмежень для споживання йодованої солі окремими категоріями  населення немає. Вже сьогодні в кожній сім’ї необхідно вирішувати питання профілактики йододефіцитних захворювань.