Захистіть себе: діабет

Захистіть себе: діабет

 

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Основні симптоми:

надмірне сечовиділення

спрага

постійне відчуття голоду

втрата ваги

стомленість

погіршення зору

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Ризики й ускладнення

Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною нирковою недостатності.

Статистика

Цукровий діабет належить до числа найбільш поширених неінфекційних захворювань людини. Це важка прогресуюча хвороба, спричинена стійким підвищенням рівня глюкози у крові людини, що може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом усього життя, і характеризується високим ризиком розвитку інвалідизуючих ускладнень здоров’я, таких як сліпота, ниркова та судинна недостатність тощо.

З віком людини ризик захворіти на цукровий діабет збільшується і після 65-річного віку сягає 10-15%. Розвиток пізніх ускладнень цієї хвороби обумовлює суттєве зниження якості життя людини, втрату працездатності, зменшення на 10-30% тривалості життя, підвищення у 2-3 рази смертності хворих та значні витрати бюджетів країн на їх лікування. Так, за оцінками експертів Міжнародної діабетичної федерації (International Diabetes Federation), приблизно 12% витрат на охорону здоров’я (щорічно понад 670 млрд дол. СІЛА) припадає на лікування цукрового діабету та його ускладнень.

У різних країнах світу поширеність цукрового діабету в популяції складає від 4 до 11%. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сьогодні на цукровий діабет хворіють 350 млн людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться.

20 грудня 2006 року Організація Об’єднаних Націй (ООН) прийняла резолюцію № 61/225 по діабету, в якій визнала діабет неінфекційною епідемією.

Кожні вісім секунд від цієї хвороби та її ускладнень на планеті помирає одна людина. Щороку понад 3 млн діабетиків вмирає від таких ускладнень діабету, як інфаркт, інсульт і ниркова недостатність. Загалом 12% смертей у світі викликані діабетом, з них 43% - відбуваються у віці до 70 років.

Цукровий діабет має певну генетичну обумовленість. Якщо такий діагноз є в одного з батьків, то ймовірність появи діабету в дитини становить 25%. Якщо в обох - 50%.

Епідеміологічні дослідження цукрового діабету в Україні також свідчать про постійне збільшення числа хворих серед населення (на 5-7% щорічно). Відомо, що цукровий діабет діагностується щодня у 50 українців. У минулому році діабет вперше виявили приблизно у 20 000 наших співвітчизників. Усього в 2018 році в Україні налічувалось більше 1,3 млн хворих на цукровий діабет, понад 8,5 тис з них - це діти. Це становить близько 3% від усього населення, що значно менше, ніж в деяких інших країнах Європи (у Німеччині - 10,2%, Швеції - 7,2%, Франції - 6,2%о, Іспанії - 9,9%).  Поширеність цукрового діабету в Сумській області складає 3503 на 100 тис населення, в той час як  в цілому по Україні - 2996 на 100 тис. населення.   Однак фахівці вважають, що фактично поширеність цукрового діабету в нашій країні є вищою у 2-2,5 рази за рахунок недіагностованих випадків хвороби.

У структурі загальної захворюваності населення нашої країни захворювання ендокринної системи займають шосте місце. При цьому кожна третя особа з ендокринним захворюванням страждає на цукровий діабет.

Найбільшу загрозу становлять судинні ускладнення цукрового діабету, частота яких сягає 50%, насамперед з боку нирок і очей, а у хворих старших вікових груп - збільшення частоти «судинних катастроф» (інфаркти, інсульти, розвиток гангрени ніг з необхідністю ампутації). Ці ускладнення є основною причиною збільшення інвалідності та смертності хворих (третє місце після серцево-судинної патології та злоякісних новоутворень). У пацієнтів з цукровим діабетом II типу у два рази частіше спостерігається артеріальна гіпертензія, ніж у інших пацієнтів.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, цукровий діабет є глобальною медико-соціальною проблемою і боротьба з ним має бути пріоритетним завданням національних систем охорони здоров’я.

Оскільки значною мірою розвиток хвороби зумовлюється поширеністю надмірної маси тіла, ожиріння й відсутності фізичної активності серед населення, ВООЗ закликає уряди країн подбати про умови для зменшення цих факторів ризику - забезпечити населенню можливість вибору здорового способу життя, а системі охорони здоров’я - умови для діагностики цукрового діабету та лікування таких хворих.

Плани дій щодо зменшення поширеності надмірної маси тіла, ожиріння та недостатньої фізичної активності населення розроблено у переважній більшості країн Європи та інших державах світу (зокрема в Данії, Литві, Швеції, Іспанії, Нідерландах, Японії, Німеччині, Канаді та Туреччині). Національна політика щодо цукрового діабету та фізичної активності населення працює в Польщі, Латвії, Чехії та Норвегії.

 

Профілактика

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя:

досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;

бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;

дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;

утримуватись від тютюнокуріння.