ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

                     ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

 

До певного часу інфекційні хвороби були причиною високої смертності та нетривалості життя людини, вражаючи велику кількість  населення на усіх територіях земної кулі. Зокрема, пандемії натуральної віспи та чуми у різних країнах призводили до загибелі 40-90% захворілих.

Наприкінці XVIII століттяанглійський лікар Е. Дженнер  штучно прищепив дитині коров'ячу віспу, в результаті чого ця дитина набула імунітету до натуральної віспи. А внаслідок тотального запровадження профілактичних щеплень проти натуральної віспи у світі вдалось  взагалі ліквідувати це смертельне захворювання, останній випадок якого  був зареєстрований  у жовтні 1977 р. у Сомалі. У XIX столітті людині вперше  була введена вакцина  від чуми, а в подальшому  завдяки  вакцині   була  припинена   остання пандемія чуми.

       Проте вакцини врятували людство не тільки від натуральної віспи, і чуми,  зменшено тягар тяжкої дитячої хвороби  поліомієліту, вакцина БЦЖ виявилася досить ефективною проти туберкульозу. Широкомасштабна вакцинація проти краснухи змогла призвести майже до повної ліквідації краснухи  та  синдрому  вродженої краснухи (з розвитком таких ускладнень у новонароджених як сліпота, глухота, розумова відсталість). За допомогою  імунобіологічних  препаратів створюється стійкий імунітет до дифтерії, кору, кашлюку, правця, газової гангрени, сказу та багатьох інших інфекційних захворювань. Слід зазначити, що за даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, вакцини, які використовуються проти шести дитячих інфекцій – дифтерії, правця, кашлюку, кору, поліомієліту, туберкульозу щорічно попереджають три мільйони смертей.

Розробка і виготовлення сучасних вакцин відбувається відповідно високих вимог до їхньої якості, у першу чергу, нешкідливості для щеплених.  Такі вимоги ґрунтуються на рекомендаціях ВООЗ, що залучає для їхнього складання найавторитетніших фахівців з різних країн світу.

Натомість відмова від імунізації призводить до епідемічного розповсюдження інфекційних захворювань. Так, у дев’яностих роках минулого сторіччя в Україні і на Сумщині  лютувала епідемія дифтерії. З 1991 по 2000 роки  серед населення області було зареєстровано 578 випадків дифтерії, з них 14 хворих померло.  Ситуацію вдалось стабілізувати завдяки інтенсивній роботі з імунізації дітей та проведенням масової імунізації серед дорослого населення, насамперед серед контингентів груп ризику. Протягом  2018-2019 років  в області захворіло на кір більше 500 осіб, 1 людина померла. Наразі  для подолання епідемічного розповсюдження інфекції, попередження виникнення  важких випадків, що можуть призводити  до інвалідності та летальності, в області проводиться  робота щодо імунізації дітей та дорослого населення.

                 

Пам'ятаємо, що альтернативи профілактичним щепленням не існує!