Легіонельоз.

Легіонельоз.

 

За даними  Центру громадського здоровя МОЗ України у  Дніпропетровській області зареєстровано випадок легіонельозу. Мешканець м. Дніпро 1973 р. н. захворів 07.03.2019. Лікувався самостійно до 09.03.2019, проте у зв’язку з погіршенням стану здоров’я викликав бригаду швидкої медичної допомоги. 11.03.2019 хворий звернувся до сімейного лікаря, який направив на госпіталізацію до терапевтичного відділення КЗ «Дніпропетровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги» з діагнозом «позагоспітальна лівобічна полісегментарна пневмонія», де він перебував на лікуванні з 12.03 до 25.03.2019. Під час лікування у хворого 22.03.2019 було відібрано сироватку крові та досліджено методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України». Отримано позитивний результат: виявлено ДНК Legionella pneumophila. Діагноз «пневмонія» змінено на інший — «хвороба легіонерів».

Легіонельоз — захворювання, котре спричиняє збудник Legionella pneumophila переважно 1 типу; характеризується ураженням легенів, має перебіг за типом тяжкої пневмонії з високою летальністю. Легкі форми (лихоманка Понтіак) схожі на респіраторну вірусну інфекцію з короткочасною гарячкою до 2–5 діб, кашлем, сухістю та болем у горлі. Шлях передавання — повітряний, аерозольний. Збудник потрапляє в організм через дихальні шляхи з дрібнодисперсним аерозолем води, що утворюється під час роботи приладів систем гарячого водопостачання — кранів, душових сіток, джакузі тощо.

Основні чинники, що сприяють розмноженню збудника легіонельозу (легіонел)

• Температура води не вище 30–40 °С. У системах гарячого водопостачання, не оснащених зворотними трубопроводами, що забезпечують повернення гарячої води до бойлера, коли крани закрито (так звана рециркуляція гарячої води), вода на ділянці трубопроводу перед краном застоюється, і з часом її температура знижується до 25–35 °С. У такому випадку після відкривання гарячого крана ми одразу не отримаємо гарячої води, вона поступово буде прогріватися, причому швидкість нагрівання залежить від часу, протягом якого був закритий кран (наприклад, у готельному номері тривалий час не проживали). Легіонели дуже добре розмножуються у воді температурою до 40 °С, але за температури вище 55 °С більшість їх гине. Таким чином, відсутність систем рециркуляції гарячої води, тривале невикористання кранів, душових сіток, які призводять до зниження температури води перед кранами, є факторами ризику розмноження легіонел. Улітку, коли температура води в системах холодного водопостачання значно підвищується, легіонели можуть розмножуватися і в системах холодного водопостачання.

• Утворення аерозолю під час використання систем водопостачання, а також фонтанів (зокрема всередині будівель) та систем поливу території. Дрібнодисперсний аерозоль, здатний проникати в альвеоли (аналогічно з передаванням збудника туберкульозу), може утворюватися під час роботи звичайних кранів, особливо за наявності на них сіток, і внаслідок значного напору води; за використання душових сіток; унаслідок роботи різноманітного спа-обладнання. За умови функціонування великої кількості спа-приладів, фонтанів, систем поливу може утворюватися значна кількість аерозолю, який може перебувати в повітрі спа-комплексу тривалий час (подібно до аерозолю, що вміщує збудника туберкульозу) і розповсюджуватися за межі спа-комплексу через повітроводи систем витягувальної вентиляції, нещільності тощо. Таким чином, утворення аерозолю є фактором, що сприяє розповсюдженню збудника легіонельозу через повітря.

• Застій води у системах водопостачання, особливо гарячого. Застій призводить до зниження температури гарячої води, що є фактором розмноження легіонел. Також застій є фактором утворення органічної плівки на стінах трубопроводів, особливо в місцях поворотів труб, а в плівці легіонела дуже активно розмножується. Таким чином, наявність ділянок трубопроводу, де можливі застійні явища, також є сприятливим фактором для розмноження легіонел. Побутові спліт-кондиціонери із зовнішнім та внутрішнім блоками не сприяють розповсюдженню та розмноженню легіонел, бо в них не утворюється аерозоль і не циркулює вода. Певний ризик становлять центральні системи кондиціювання зі зволожуванням повітря шляхом розбризкування рідини в повітря, що подається до системи.

Побутові спліт-кондиціонери із зовнішнім та внутрішнім блоками не сприяють розповсюдженню та розмноженню легіонел, бо в них не утворюється аерозоль і не циркулює вода. Певний ризик становлять центральні системи кондиціювання зі зволожуванням повітря шляхом розбризкування рідини в повітря, що подається до системи.