Обережно : з весною „приходять” кліщі

Обережно : з весною „приходять” кліщі

 

            З приходом весни та перших теплих сонячних днів кожна людина намагається довше перебувати на вулиці : гуляти в парках, виїжджати за місто. А разом з весною приходить і сезон кліщів. Період найбільшої активності кліщів припадає на весну, першу половину літа та осінь, але  випадки укусів кліщами спостерігаються вже на другий день потепління після морозів. Так і в Сумській області сезон кліщів можна вважати відкритим -  почали реєструватися перші випадки звернень громадян за медичною допомогою внаслідок присмоктування кліщів.

         Ризик бути укушеним паразитом дуже великий і чекає людину практично всюди : сидячи на листі дерев, чагарників чи в траві, кліщі чекають, поки повз них не пройде тварина чи людина. Кліщі не можуть літати або стрибати, вони можуть тільки зачепитися за істоту або ж просто впасти на неї.

         Слід мати на увазі, що укус кліща може залишитися непоміченим досить тривалий час завдяки присутності в слині знеболюючих речовин.

         Укуси кліщів загрожують людині небезпечними хворобами, насамперед такими як іксодовий кліщовий Лайм-бореліоз, який в останні роки все частіше реєструється на території нашої області. Тільки у 2018 році зареєстровано 254 випадки хвороби Лайма. Перші прояви хвороби можуть з’явитися через 1-2 тижні. Як правило, на місці присмоктування кліща на тілі постраждалого виникає еритема – почервоніння шкіри. Уражаються різні органи та системи організму : нервова, серцево-судинна, опірно-руховий апарат, печінка, селезінка. Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності  та інвалідності.

         Як вберегтися від кліщів? Кожна людина на своєму досвіді чи на досвіді своїх знайомих знає про необхідність застосування репелентів та захисного одягу. Та не слід забувати про само та взаємоогляди  не тільки після відвідування лісу, але й після кожної прогулянки в парку чи на галявині.

         Видаляти кліща слід як можна скоріше після його виявлення. Чим більше він знаходиться на вашому тілі, тим більша ймовірність інфікуватися. Якщо ви не маєте навиків видалення кліща – не треба експериментувати, краще звернутися до фахівця – таким чином ви попередите ускладнення. Після видалення кліща слід відвідати  лікаря-інфекціоніста, який надасть консультативну допомогу, а  при необхідності  призначить відповідне лікування.

         Наближаються травневі свята, які майже всі пов’язують з активним відпочинком на лоні природи чи на дачних ділянках. Саме тому під час прогулянок біля лісових масивів, річок та міських скверів і парків, необхідно пам’ятати про небезпечних переносників інфекційних хвороб, насамперед кліщів.