Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

 

Холера (Мозамбік)

 

Кількість постраждалих від циклону, який обрушився на Мозамбік, досягло 598 осіб. Крім того, важкі наслідки, викликані стихією, привели до спалаху захворюваності на холеру: співробітники Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) зафіксували 1 тис. 52 випадки хвороби, одна людина померла.

Циклон «Ідай» також обрушився на сусідні держави - Зімбабве і Малаві, тут загинули 259 і 56 осіб відповідно.

В даний час в Мозамбіку стартувала кампанія з вакцинації населення: в країну було доставлено 900 тис. доз вакцини проти холери.

У місті Бейра 26 березня 2019 р. було зареєстровано п’ять підтверджених випадків холери (за даними ВООЗ). У разі офіційного підтвердження це будуть перші випадки холери, зареєстровані в Мозамбіку з липня 2018 р.

 Оцінка: Руйнування, спричинені сильними дощами та повенями, збільшують ризик розвитку кишкових інфекцій (головним чином інфекцій, що передаються через воду, таких як холера), інфекцій з повітряно-крапельним шляхом передачи, трансмісивних інфекцій (малярія), зоонозів та вакцинокерованих інфекцій.

Щомісяця взимку та навесні до Малаві, Мозамбіку та Зімбабве подорожують від 12 000 до 14 000 мандрівників з країн ЄС, переважно з Великобританії та Португалії. За даними ВООЗ, вакцинацію слід розглядати для мандрівників з підвищеним ризиком, як-от працівники служб з надзвичайних ситуацій та рятувальники, котрі, ймовірно, можуть піддаватися безпосередньому впливу.

Мандрівники, які відвідують постраждалі від холери райони, мають звернутися по консультацію до медичних клінік, щоб оцінити свій особистий ризик і вжити профілактичних санітарно-гігієнічних заходів для запобігання інфекції. Такі заходи включають: вживання лише бутильованої питної води або води, обробленої хлором, миття фруктів та овочів бутильованою або хлорованою водою перед вживанням, регулярне миття рук з милом, вживання лише ретельно приготовленої їжі та уникати споживання сирих морепродуктів.