Про епізоотичну та епідемічну ситуацію зі сказу.

Про епізоотичну та епідемічну ситуацію зі сказу.

 

Епізоотична ситуація зі сказу в Сумській області  у 2018р.в порівнянні з 2017 роком стала більш  напруженою. Випадки сказу тварин реєструвалися майже в усіх районах області: 81 випадок проти 56-ти  у 2017р. Зареєстровано 27 випадків сказу лисиць, 26 котів, 19 собак, 7 сільськогосподарських тварин та 2 єнотовидних собак. За січень місяць поточного року по області зареєстровано 5 випадків сказу серед тварин.

Сказ і на цей час залишається смертельним особливо небезпечним   захворюванням при відсутності своєчасної специфічної профілактики. Захворювання сказом людини є наслідком пізнього звернення постраждалих від укусів тваринами осіб за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або не завершення курсу імунізації. Єдина можливість уникнути смерті – щеплення.

За останні 7 років випадки сказу серед людей в області не реєструвалися, останній випадок був зареєстрований у 2011 році, коли постраждала особа не звернулася за медичною допомогою після контакту з хворою на сказ твариною..

За 2018 рік до лікувально-профілактичних закладів області за медичною допомогою звернулося 2612 осіб, постраждалих від укусів, заслинень та подряпин тваринами, з них 700 осіб - діти до 17 років. 56 осіб постраждало внаслідок контакту з дикими хижими тваринами, які є джерелом  та переносниками вірусу сказу, особливо лисиці.

Призначено щеплень 843 особам.

         Всі, хто постраждав внаслідок укусу твариною з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають право отримувати безоплатну медичну допомогу. Препарати , які необхідні для цього, на сьогоднішній день є. Станом на 21.02.2019р. в лікувально-профілактичних закладах області для проведення своєчасного щеплення проти сказу в наявності - 1289 доз антирабічної вакцини та 1475 мл. імуноглобуліну. Препарати  закуплені як на державному рівні, так і за кошти місцевих бюджетів, та придбані в якості гуманітарної допомоги.

Пам’ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів! Навіть, якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це – пряма загроза інфікуватися. Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини.