Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

 

 

Чикунгунья (Таїланд)

 

Спалах лихоманки чикунгунья зафіксований в Таїланді (за даними promed). Поширення небезпечного для людини вірусу відбулося в провінції Пханг Нга. Ця провінція знаходиться на півдні країни, на узбережжі Андаманського моря, її населяють 255 тис. осіб.

Лихоманка чикунгунья - вірусна інфекція, яка передається людині через укуси комах. В основному, переносниками хвороби є комарі двох видів, які можуть також передавати інші віруси, включаючи вірус лихоманки Денге.

Після зараження у людини виникає раптова лихоманка з болем у суглобах.

 Спеціальних противірусних препаратів для лікування лихоманки чикунгунья немає. Одужання настає через кілька днів або тижнів, рідко можливі ускладнення або смерть від хвороби.

Районами поширення лихоманки вважаються тропіки Африки, Індії, Південно-Східної Азії і островів Індійського океану, де сезонні спалахи інфекції фіксуються щорічно, а також Мексика і Гватемала. В останні роки мають місце випадки реєстрації лихоманки чикунгунья в європейських країнах - Італії та Франції.

Профілактика. Особам, які подорожують до ендемічних чи епідемічних районів, рекомендується:

-  використовувати антикомарині репеленти;

 носити сорочки з довгими рукавами та довгі штани;

 використовувати номери з кондиціонерами або віконні та дверні завіси;

особи з підозрою на чікунгунью повинні бути ізольовані від можливості укусів їх комарами протягом першого тижня хвороби, щоб запобігти локальній передачі цієї інфекції;

особи, що мають потенційну можливість розвитку тяжкої форми чікунгуньї, повинні уникати поїздки в райони, де виникають спалахи цієї хвороби.