Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

Пам'ятка для тих, хто від'їжджає за кордон

 

Лихоманка Денге (Перу)

 

В Перу в січні 2019 року зареєстровано 848 випадків захворювань лихоманки Денге, з яких 2 закінчилися летальним результатом. Найбільш важка ситуація складається в департаментах Аякучо, Лорете, Мадре-де-Дьос, П'юра і Тумбес (за даними promemail.org/ru).

У минулому році спалахи цього захворювання відзначалися також в Аргентині, Венесуелі, Колумбії, Коста-Ріці, Панамі, Парагваї, Еквадорі, Сальвадорі, Болівії, Нікарагуа, Малайзії, Філіппінах, Фіджі, Лаосі, Камбоджі, Сінгапурі, М'янмі, Індії, Шрі-Ланці .

Слід пам'ятати: джерелом інфекції є хвора людина, мавпи і, можливо, кажани, а людині інфекція передається комарами Aedes aegypti.

Постінфекційний імунітет стійкий і триває кілька років. Повторні захворювання можливі після закінчення цього часу або при інфікуванні вірусом іншого типу.

Основними місцями розмноження комарів в країнах Азії, Центральної та Південної Америки є створені людиною ємності, такі як глиняні горшики металеві бочки і бетонні цистерни, які використовуються для зберігання домашніх запасів води, а також викинуті пластикові контейнери для харчових продуктів, старі автомобільні шини та інші предмети, в яких накопичується дощова вода. В Африці комарі інтенсивно розмножуються також і в природному середовищі - в дуплах дерев і на великих листях, які утворюють чашу, в яких збирається вода.

З метою профілактики інфекційних та паразитарних захворювань необхідно дотримуватися запобіжних заходів від для захисту від укусів комах - носити одяг, який максимально закриває частини тіла, застосовувати засоби, що відлякують і знищують комах (репеленти та інсектициди), у приміщенні обов’язково повинні бути москітні сітки на дверях та вікнах.

 Після повернення з країни перебування і у разі погіршення стану здоров'я, слід звернутися до лікаря.