Що треба знати про туберкульоз.

Що треба знати про туберкульоз.

Захворюваність на туберкульоз є однією з найактуальніших соціальних проблем в забезпеченні здоров’я людей. Питання протидії туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я. Показники захворюваності населення на туберкульоз в усі часи були індикатором соціального благополуччя суспільства.

Ситуація з ураженості населення туберкульозом, як по Сумській області, так і в Україні в цілому, залишається неблагополучною.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу (МБТ), яка також називається паличкою Коха. Зараження відбувається при вдиханні повітря, у якому є збудник захворювання. Розвиток захворювання спостерігається у осіб з міцним імунітетом, які безпосередньо контактували з хворим активною формою туберкульозу  і в їх організм потрапила велика кількість збудника, осіб  з ослабленою імунною системою з причини супутніх хвороб чи внаслідок перевантаження організму – це близько 10% від загальної кількості інфікованих мікобактерією туберкульозу.

За даними епідеміологічного моніторингу за 12 місяців 2018року загальний показник захворюваності на туберкульоз становить 55,1 на 100 тисяч населення (2017р. – 54,7). На високому рівні залишається і  показник захворілих туберкульозом органів дихання 52,5 проти 50,7 у 2017р. Середньоукраїнський показник становить 46,69.

При цьому  захворюваність дітей дещо знизилася – показник 8,3 проти 13,7 у 2017р., захворюваність підлітків – показник  15,5 проти 33,3.

За даними статистичної звітності, найбільші показники захворюваності на туберкульоз органів дихання (перевищують обласні) зареєстровано в С-Будському районі (98,6), Путивльському (92,3). Кролевецькому (90,5), Ямпільському (76,5), Краснопільському (70,9), Шосткінському (65,3), Лебединському (64,2).

Враховуючи масштабність проблеми кожному необхідно прийняти до уваги :

- при наявності на протязі понад 2-3 тижнів симптомів загальної інтоксикації організму, а також кашлю, необхідно обов’язково звернутися до лікаря, який за показами призначить рентгенологічне та додаткові діагностичні обстеження.

Одним з основних методів своєчасної діагностики туберкульозу є  проходження профілактичного флюорографічного огляду дорослого населення, а з метою своєчасного і раннього виявлення захворювання серед дітей затверджене проведення туберкулінових проб.

Слід пам’ятати, що до профілактичних заходів щодо захворювання на туберкульоз також відносяться дотримання здорового способу життя та режиму праці і відпочинку.